Kulinarny sztorm na środku Atlantyku

wpis w: Podróże | 295

Zimowe wakacje na wyspie Pico to fajny pomysł, ale trzeba się przygotować na porywisty wiatr oraz ulewne deszcze. Wiadomo, na Azorach pogoda zmienia się szybko – to wyspy gdzie bywają dni, o których się potem opowiada, że w 24 godziny przechodzą wszystkie pory roku. Dodatkowo, na Pico te zmiany są dość ekstremalne i gwałtowne. Reasumując: Wyż Azorski uziemił mnie na kilka dni pozwalając rozkoszować się dramatyczną scenerią sztormu na środku oceanu.

Posiedziałam przy kominku. Posiedziałam w internecie. Odespałam. Podegustowałam wina, odespałam znowu, obejrzałam zaległy serial i zabrałam się za książki, które wzięłam z Polski, w tym Antonia Tabucchiego, Włocha ogromnie zafascynowanego Portugalią. Zaczęłam czytać i się zdziwiłam. Bo ciagle tam ktoś coś jadł, ale były to potrawy, których kompletnie nie znałam. Hm… To przecież nie moja pierwsza wizyta w Portugalii, więc jakieś pojęcie o kuchni powinnam mieć. I niewątpliwie zebrałam masę kulinarnych wrażeń i pamiętnych posiłków (też obfotografowanych i wrzuconych na media społecznościowe). Tylko, że jak wybieram co chcę jeść, to zwykle kończy się na rybach i owocach morza. Najlepiej z grila, z solą morską i cytryną. A oni w tych książkach Tabucchiego jedli zupełnie inaczej: mięsa, podroby, fasola i dużo zwierzęcego tłuszczu.

Szalejący za oknem sztorm dostarczył idealnego pretekstu, żeby tę lukę w mojej kulinarnej kulturze wypełnić. Tuż obok pensjonatu znalazłam lokal tasca (bar, tawerna) „O Petisca” z fantastyczną ofertą lunchową, z której korzysta chyba pół wyspy. W restauracji tłoczno bywa już o 12.30, a otwierają na obiad w samo południe. Wszystkich ściagają tu obiadowe bufety, gdzie za +/- 10 euro można się najeść do woli wybierając z 4 dań głównych, zupy, serów, sałaty i lodówki pełnej domowej roboty deserów. To jeden z tych lokali, gdzie drugiego dnia masz już swój stały stolik.

Na początek wybrałam bacalhau à brás czyli zapiekankę z solonego, suszonego i porządnie wymoczonego dorsza i ziemniaków. Wielkie płaty suszonego dorsza urzekają mnie fakturą i zapachem za każdym razem kiedy robię zakupy w portugalskim sklepie spożywczym, ale samo danie wyraziste w smaku nie jest. Czuć cebulkę i czosnek, ale zielone kawałki kolendry, to bardziej by ucieszyć oko plamą barwną niż dostarczyć dodatkowych wrażeń podniebieniu. Jak dla mnie – idealne danie pod piwo, które zmyje to tłuste i zapychające danie z podniebienia.

Potem feijoada – to potrawa z fasoli, którą jadłam już wcześniej, ale w wersji włoskiej jako pasta z fasolą. Generalnie fasola w sosie pomidorowym duszona z warzywami (marchew, bataty i ziemniaki), chorizo (pikantną i słoną kiełbasą) i boczkiem. Trzeba też dodać ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu. W barze „O Petisca” feijoada była rewelacyjna, bo dodano też kości. Fajne danie pod… wyspiarskie wino, które dzięki bazaltowej glebie jest w smaku zdecydowane: mineralne, słone, wręcz pikantne a jednocześnie bardzo miodowo-ziołowe jak łąki i pastwiska.

Kolej na ciąg dalszy, jedzenia nie brakuje bo z kuchni ciagle donoszone są nowe półmiski. Tym razem coś znajomego i egzotycznie azorskiego zarazem. Plantacja ananasów na Sao Miguel to była jedna z pierwszych atrakcji, które obejrzałam po przylocie na wyspy. Więc nie zdziwiło mnie kolejne danie: schab duszony z ananasami w sosie pomidorowym. Z dużą ilością liści laurowych i ziela angielskiego. Rewelacja! Potem na deser kawałek ananasa, a do kawy kieliszek wódki z winogronowych wytłoków, na przykład Cavaqueira Amora Bagaceira (to wersja czysta i moc zacna 50%, ale jest też delikatniejsza wersja liquor 40% o bursztynowym kolorze). Obie produkują tuż za płotem, w winiarskiej kooperatywie Pico Wines.

Kolejny portugalski klasyk: ośmiornica pieczona z czosnkiem i cebulą, obficie polana oliwą z oliwek. W tasce dodano też natki pietruszki, a całość podana z ziemniakami w mundurkach. Poddawałabym to raczej z tą winogronową wódką, ale z mocnym białym winem też dałam radę. Aha, danie się nazywa po portugalsku: polvo lagareiro.

Do wyboru w bufecie obiadowym były też: mix grillowanych mięs z chorizo i tuńczyk duszony z warzywami i oliwkami (naturalnie z ziemniakami). Z zup udało mi się spróbować caldo verde czyli po prostu rzadki krem ziemniaczano-jarmużowy. W książce kucharskiej znalazłam sposób podania z kawałkami chorizo, ale w tasce było bez kiełbasy. Jak dla mnie ta zupa jest kompletnie bez smaku, po prostu wodnista i tyle. Ale jaka ma być, jeżeli robi się ją nie na bulionie, a na ziemniakach duszonych na oliwie z cebulą i czosnkiem, które się miksuje.

W ramach deseru skusiłam się na mus czekoladowy na prawdziwych żółtkach, a kiedy oblizywałam łyżeczkę posapując z przeżarcia i ogólnej radości z życia stwierdziłam, że lubię atlantyckie sztormy. Szerze, chyba nie wiele fajniejszych przygód mogło mnie spotkać niż tak dokładne zapoznanie się z bufetem obiadowym w kultowym barku na środku Atlantyku.

Co czytać: zaczęłam od książki Antonio Tabucchiego, Requiem(tłumaczenie Aliny Pawłowskiej-Zampino) i przejrzałam kilka tekstów Bogusława Deptuły z cyklu Literatura od kuchni w wersji elektronicznej na stronie http://www.dwutygodnik.com. Przepisy porównywałam z bardzo przydatnym przewodnikiem kulinarnym Iwony Czarkowskiej pt.: Portugalia. Smak i piękno (mam wydanie z 2018 r). Ale podstawą jest dobra kuchnia, a taką znalazłam na Pico w tasca „O Petisca” w Madalena tuż obok pensjonatu Calma do Mar, gdzie zastał mnie atlantycki sztorm i gdzie grzałam się przed kominkiem trawiąc skutki nieumiarkowania w jedzeniu i piciu.

Masz ochotę przeczytać więcej podobnych tekstów zapraszam tutaj: AgnieszkaKus.pl

Wspólne Inspiracje
Instagram
RSS

  1. Nina

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisze. Polecam bloga z linku.

  2. Natalia

    Fajny pomysł na portal! Na pewno będę na nią zaglądać częsciej :))

  3. Grażynka

    Całkiem fajna idea na stronkę. Na pewno będę na nią zaglądać :DD

  4. Amelia

    Ciekawy tekst. Oby takich więcej. Wzbogacają serwis. :))) trzymam za was kciuki

  5. blondyna19

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać?

  6. Alicja

    Jak dla mnie to średniawa inspiracja, wolałabym coś z innej kategorii :}

  7. Kamila

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać?

  8. Iga

    Jak dla mnie to średniawa inspiracja, wolałabym coś z innej kategorii :}

  9. Ewka

    Całkiem fajna idea na stronkę. Na pewno będę na nią zaglądać :DD

  10. Ewka

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać? Prosze o info

  11. kochamwaswszystkie

    Ciekawy tekst. Oby takich więcej. Wzbogacają serwis. :))) trzymam za was kciuki

  12. Ulka

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać?

  13. Iza

    Gdzie można dopisać się do dodawania postów? Akurat mam trochę czasu i chętnie spróbuję.

  14. milenkatoja

    Jak dla mnie to średniawa inspiracja, wolałabym coś z innej kategorii :}

  15. Agata

    Jak dla mnie to średniawa inspiracja, wolałabym coś z innej kategorii :}

  16. elka

    Bardzo ciekawa i fajna inicjatywa 🙂 popieram takie rzeczy! będę zaglądać…!!!

  17. Weronika

    Interesujący projekt pozwalający dzielić się swoimi przemysleniami :p polecam bloga!

  18. Slonko

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać?

  19. Pauilna

    Bardzo ciekawa i fajna inicjatywa 🙂 popieram takie rzeczy! będę zaglądać…!!!

  20. Joanna

    Gdzie można dopisać się do dodawania postów? Akurat mam trochę czasu i chętnie spróbuję.

  21. gabi

    Gdzie można dopisać się do dodawania postów? Akurat mam trochę czasu i chętnie spróbuję.

  22. Agata

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać? Prosze o info

  23. Oliwka

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisze. Polecam bloga z linku.

  24. Mariola

    Interesujący projekt pozwalający dzielić się swoimi przemysleniami :p polecam bloga!

  25. iza

    Bardzo ciekawa i fajna inicjatywa 🙂 popieram takie rzeczy! będę zaglądać.

  26. Sara

    Dużo ciekawych wpisów w tej kategorii. Czekam na jeszcze więcej. 🙂 oby tak dalej!

  27. olga

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisze. Polecam bloga z linku.

  28. Promyk

    Bardzo ciekawa i fajna inicjatywa 🙂 popieram takie rzeczy! będę zaglądać…!!!

  29. Basia

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisać. Polecam 🙂

  30. Olgga

    Gdzie można dopisać się do dodawania postów? Akurat mam trochę czasu i chętnie spróbuję.

  31. Slonko

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisze. Polecam bloga z linku.

  32. supertesciowa

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać?

  33. kochamwaswszystkie

    Jak dla mnie to średniawa inspiracja, wolałabym coś z innej kategorii :}

  34. Sonia

    Dużo ciekawych wpisów w tej kategorii. Czekam na jeszcze więcej. 🙂 oby tak dalej!

  35. Amelia

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisać. Polecam 🙂

  36. Grażynka

    Bardzo ciekawy portal – Wspólne Inspiracje. Ciekawa inicjatywa. Oby tak dalej!

  37. ewka

    Bardzo ciekawa i fajna inicjatywa 🙂 popieram takie rzeczy! będę zaglądać…!!!

  38. Kaya

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać?

  39. Piekna

    Dużo ciekawych wpisów w tej kategorii. Czekam na jeszcze więcej. 🙂 oby tak dalej!

  40. Kamilka

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać? Prosze o info

  41. Czytelniczka

    Można dołączyć do pisania tych inspiracji? Jeśli tak, to gdzie trzeba je wysłać? Prosze o info

  42. Zośka

    Bardzo zgrabnie napisany tekst. Widać, że autorka wie o czym pisze. Polecam bloga z linku.

Dodaj komentarz :)